Ministarka Joksimović sa francuskim zvaničnicima

28. Mart 2020.

Francuska zaista ceni ulogu Srbije, i u regionu i kao zemlje koja pregovara sa EU, i kao svog bilateralnog partnera, izjavila je juče ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović nakon sastanka sa ministarkom za evropske poslove u Vladi Francuske Ameli de Monšalan. 

Joksimović je dodala da su „kanali komunikacije“ između Francuske i Srbije dodatno otvoreni posle prošlogodišnje posete Beogradu francuskog predsednika Emanuela Makrona. „Francuska pokazuje interesovanje za sve veće prisustvo i u Srbiji i u regionu“, navela je Joksimović a saopštilo Ministarstvo za evropske integracije.

U saopštenju se navodi da su Joksimović i Monšalan razgovarale o tome kako Francuska vidi budućnost proširenja, šta znači sa njihovog stanovišta metodologija koju su inicijalno oni predložili, a kasnije Evropska komisija od tog predloga i sa predlozima drugih članica pripremila drugi, revidirani predlog metodologije, šta su motivi, kako Francuska očekuje da debata u samoj EU po tom pitanju traje i kako vide budućnost Srbije u okviru EU i na putu do EU“, kazala je Joksimović. Ona je istakla da je razgovor sa Monšalan bio sadržajan i otvoren, prvenstveno na političkom nivou, odnosno da se nije ticao samo tehničkih aspekata procesa i metodologije. 

Razgovarale su, kako je navela Joksimović, o suštinskim viđenjima budućnosti i EU, kao i o francuskim viđenjima o Uniji, ali i francuskoj ulozi na Zapadnom Balkanu. 

- Ministarka Monšalan je jasno predočila da Francuska zaista želi da se aktivno vrati na Zapadni Balkan, a imajući u vidu da je Srbija ipak jedna od najvažnijih i politički i ekonomski zemalja regiona, i te kako je povećano interesovanje Francuske za prisustvo u Srbiji, kako političko, tako i ekonomsko, navodi Joksimović. 

D. D. 

Foto BETAPHOTO MILAN OBRADOVIC

Ekonomski interesi 

Tokom sastanka Joksimović i Monšalan bilo je i reči o brojnim strateškim investicijama i uplivu Francuske ekonomije u značajnim projektima u Srbiji, među kojima je francuska koncesija na aerodromu u Beogradu, kao i o projektima o kojima se i dalje intenzivno pregovora, posebno o metrou u Beogradu. „Pokazano je i interesovanje za dalje ekonomsko prisustvo u Srbiji, što mislim da je dobro, jer to govori da Francuska ceni sprovedene reforme u Srbiji, prepoznaje i napredak u vladavini prava i reformama, uz naglasak da treba da se ide još brže, jer se od nas najviše očekuje, ali da prepoznaje ekonomski potencijal i Srbije i zemalja u regionu“, kaže Joksimović, koja se sastala i sa predstavnicima Grupe prijateljstva Francuska Srbija u francuskom parlamentu, kojom predsedava Živka Park, na kojem su bili i senatori.