O projektu

section-cover

O čemu se radi?

Projekat se bavi predstavljanjem srpskoj javnosti svih aspekata važnosti primene Poglavlja 23 i njenih koristi u praksi. Poglavlje 23 je zasnovano na vladavini zakona, a u Srbiji je primena zakona najveći problem i to su u prošlosti otkrile sve međunarodne i EU institucije. Celokupan projekat, zasnovan je na sprovođenju Poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.

Ciljevi projekta 

U osnovi, mi promovišemo vladavinu zakona, jer bez vladavine zakona nema države, a bez države nema pravde za građane i oni ne mogu ispuniti svoja prava na osnovu deklaracije UN o univerzalnim pravima - pravo slobode, pravda i mediji. Takođe, vladavina zakona je neophodna za svako društvo koje teži da bude demokratsko, tako da je naš glavni cilj u potpunosti da rasvetlimo njegov značaj za širu javnost i pojedine građane, kako bi doprineli naporima da se oslobodi slobodno i nezavisno pravosuđe, produžimo nepokolebljivu borbu protiv korupcije i kriminala, podržimo sistematsko poštovanje ljudskih prava, osiguramo uslove za postojanje i opstanak slobodnih i profesionalnih medija i naglasiti potrebu dubokih društvenih i zakonskih reformi za postizanje tih ciljeva. Jedan od glavnih ciljeva takođe pretpostavlja da se podstaknu donosioci političkih odluka da sprovedu neophodne reforme pravosudnog sistema u Srbiji i primene preporuke EU iz Poglavlja 23.

Mi promovišemo vladavinu zakona, jer bez vladavine zakona nema države, a bez države nema pravde za građane i oni ne mogu ispuniti svoja prava na osnovu deklaracije UN o univerzalnim pravima - pravo slobode, pravda i mediji. 
Sektor
  • Vladavina prava
EuropeAid referenca
2017/393-210
Komponente
  • Povećati vidljivost postojećih problema
  • Pomoći javnosti da stekne bolje razumevanje postojećih problema kroz istraživačko i analitičko izveštavanje
  • Pružiti uvid čitaocima u proces pristupanja EU u pogledu njenih standarda
Grad / Region
Srbija/Beograd, Novi Sad, Niš, Užice, Kragujevac
EU donacija
320.000 €
Vreme implementacije
Korisnik
Opšta populacija Srbije, jer je "Danas" nacionalni dnevni list, kao i mnogi stranci (koji žive i rade u Srbiji).
Implementiran od strane
DAN GRAF D.O.O., društvo sa ograničenom odgovornošću, izdavač dnevnog lista "Danas"